Cevap Gönder   Sayfa: 1, 2  Sonraki »

Aktif Üye
Aktif Üye
 
Yaş: 42
Kayıt: 06.11.2006
Mesajlar: 167
Şehir: İzmir
turkey.gif
Süper ! Ketentohumu
 Cum 10 Kas, 2006 17:53
Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

Arkadaşlar
Ben ketentohumunu ilk kez Ender Saraç'tan öğrendim fakat dikkate almamıştım o zamanlar, sonra çevremde birkaç kişiden duydum kullandıklarını ve memnun kaldıklarını söylüyorlardı.

Diyet Kardeşliği'ne ilk üye olduğumda forumu gezerken Leyli'nin de kullanıp faydasını görmüş olduğunu okudum, araştırdım ki ketentohumunun saglığımıza her yönden faydası var, yan etkisi de yok. Tabi aşırıya kaçmadığımız sürece.

Kulllanmaya başladım, lifli olduğu için tok tutuyor, tatsız ama kavurduğumuzda lezzetli bişey oluyor, sabah akşam 1 tatlı kaşığı yogurda yada bala karıştırarak yiyorum. Müthiş bi şey bu Smile Herkese tavsiye ederim. Özellikle yorumları dikkatlice okumanızı öneririm arkadaşlar, Aşağıda veriyorum alıntıyı:



(Buğday , Ekolojik Yaşam Kapısı)
Keten tohumu
Batur ŞEHİRLİOĞLU
04/05/2004

Yazdır | Yorum Ekle | Arkadaşına Gönder Diğer Sayfa(lar): 1
--------------------------------------------------------------------------------
OMEGA-3 ( N-3 ) yağ asitleri içeren besinlerin sağlığımız açısından önemini belgeleyen araştırma sonuçları arttıkça, beslenme uzmanları, doktorlar ve tüketicilerin, balık yağı ve keten tohumuna ilgileri arttı. Bu ürünlere yönelişin artmasındaki diğer önemli unsur da, vücudumuzun üretemediği N-3 yağ asitlerinin, mutlaka dışarıdan besin yoluyla alınmasının gerekliliği.
--------------------------------------------------------------------------------
Keten tohumu yüksek oranda çoklu doymamış yağ asitleri, düşük oranda doymuş yağ asiti, yüksek oranda lifle birlikte bol miktarda potasyum, az miktarlarda ise magnezyum, demir, bakır, çinko ve çeşitli vitaminler içerir. 100 gr. keten yağı 13.4 mg. E vitamini, 100 gr. keten tohumu ise yaklaşık 450 kcal. içerir daha uygun sanki. Keten tohumunun amino asit profili soya ununa benzer özellikler gösterir. İçerdiği N-3 yağ asiti oranı, (Omega-6 nın yaklaşık dört katıdır) çözünebilir ve çözünemez liflerce zenginliği ve bir çeşit bitkisel östrojen olan lignanların en zengin kaynağı olması nedeniyle keten tohumu beslenme uzmanları tarafından sıklıkla önerilir. Lignanlar, hormonlara bağlı kanser türlerinde (göğüs, prostat vb.) seks hormonlarına müdahale ederek kansere karşı koruma yapar; tümör hücrelerinin büyümesini engeller. Keten tohumunda bulunan lignanlar birer doğal SERM’dir (östrojeni seçerek alan modülatörler); östrojen kullanımının zararlarından korurken tüm diğer olumlu etkilerinden de yararlanmayı sağlarlar. Örneğin; östrojenin kemiklerde bağlantı kurup büyümeyi sağlamasına izin verirken; hasar verebileceği göğüs ve rahim içi gibi hassas bölgelere girmesine izin vermezler. Fazladan bir hücre büyümesi olmadığında kanser riski azalır. Keten tohumu 100 gramda toplam 240.6 mg. bitkisel östrojen içerirken, birçok diğer gıda maddesinde bu 100 gramda 17 mg.’ı geçmez.

İçerdiği lifin yaklaşık olacak üçte ikisi suda çözünemeyen, geri kalanıysa çözünen lif özelliğini taşır.

Suda çözünmeyen lifler dışkı yoğunluğunu arttırarak, bağırsak geçiş zamanını azaltarak kabızlığı önleyici, bağırsakları yumuşatıcı etki yaparlar.

Keten tohumunda bulunan suda çözünür lifler (mucilage zamkı/sakızı) kan şekeri seviyesini korur, kolesterol seviyesini düşürürler. Beslenmedeki yüksek lif miktarının kanser önleyici etkileri de söz konusudur.

Beslenmede ideal yağ asiti dengesini sağlamak için, ana yağımızı tekli doymamış yağ asiti oranı yüksek soğuk sıkım zeytinyağı olarak seçmeli, doymuş ve transyağları (hidrojene) minimuma indirmeli, tahıla - ekmeğe bağlılığımızı düşürmeli, bol bol yeşil yapraklı gıdalar tüketmeli ve mutfağımızı keten tohumuyla takviye etmeliyiz.

Keten tohumu içerdiği alfa-linolenik asit (N-3 yağ asitlerinin en önemli üyesi) açısından besinlerin en zenginidir. Alfa-linolenik asitin bir kısmı, vücutta uzun zincir N-3 yağ asitleri EPA ve DHA ya dönüşürler ki bunlar iyi kolesterolü yükseltir, yüksek tansiyonda düşürücü etki yapar, kanın pıhtılaşma eğilimini azaltır, plazma trigliserid düzeyini, aritmi riskini azaltır. Dolayısı ile alfa-linolenik asitin koroner kalp hastalığı riskini azalttığı tespit edilmiştir. Keten tohumu üzerine yapılan araştırmalar, düzenli keten tohumu kullanımının dolayısı ile alfa linolenik yağ tüketiminin, arterioskılerozun (damar sertliği) gelişmesini önleyebileceğini, iltahabi hastalıklarda olmalı ve otobağışıklık rahatsızlıklarında etkili olabileceğini göstermektedir. N-3 çe dengeli beslenmenin kanseri engelleyici özellikleri de tespit edilmiştir. Yağ asitleri dengesinin N-6, doymuş yağ asitleri ve trans yağlar tarafına kayması sadece daha az N-3 tüketmemiz anlamına gelmemekte aynı zamanda bu yağlar, alfa-linolenik yağ asitinin uzun zincir N-3 yağ asitlerine dönüşmesi engelleyerekte vücudumuz N-3 yağ asitlerinden gerekli faydayı sağlamasını engellemiş olurlar.

Keten tohumunu doğal ürün dükkanlarından veya aktarlardan temin edebilirsiniz. Tazeliğini anlamak için çimlenip çimlenmediğine bakabilirsiniz, eğer çimlenmiyorsa aldığınız yere iade ediniz. Keten tohumları sert olduğundan dikkatli bir çiğnemede bile yeterince öğütülemeyebilirler, bu da yeterince sindirilmeden vücuttan atılmalarına sebep olur. Öğütülmüş keten tohumunun sindirimi çok daha kolaydır. Keten tohumlarını öğüterek yersek onun şifai özelliklerinden daha fazla faydalanabiliriz. Keten tohumunu öğütmek için karabiber veya kahve el değirmenleri ya da bu tip tohumları öğütmek için özel olarak üretilmiş elektrikli öğütücüler kullanılabilir (ülkemizde bulunmaktadır). Keten tohumu oda sıcaklığında bir yıl tazeliğini korur. Öğütülmüş keten tohumu ise 30 gün boyunca hava geçirmez kapaklı bir kavanozda buzdolabında saklanabilir.

Batıda fırıncılık sektörü tüketicinin talebini karşılamak üzere karışık tahıl ekmeklerine öğütülmüş keten tohumu ekleme yoluna gitmiştir.

Öğütülmüş keten tohumu ayrıca hazır karışımlarda (kekler vb), dondurulmuş hamur işlerinde ve hazır eritilerek servis yapılan ürünlerle gıda endüstrisine girmiştir. Ayrıca tavuklara keten tohumu yedirilerek elde edilen N-3 çe zenginleştirilmiş yumurtalar da vardır.

Sizler de mutfakta keten tohumunu el altında bulundurarak, onu öğütülmüş halde salatalarınıza, yoğurdunuza, müslinize serpebilir, fırında yaptığınız hamur işlerine katabilir, pilavdan çorbalara, tatlılardan tuzlulara her yemeğinizde kullanabilirsiniz.

Günlük 2000 kcal.’ ye eşdeğer besin tüketen bir insan için günde 1 çorba kaşığı öğütülmemiş keten tohumu kullanımı N-3 yağ asitleri kullanımı açısından yeterli katkıyı sağlayacaktır.

Yaptığınız hamur işlerinde her bir bardak unun içinden 2 çorba kaşığı un alıp yerine 2 çorba kaşığı öğütülmüş keten tohumu katabilir veya yağca bir değişim yapmak istiyorsanız her 1 ölçü yağ yerine 3 ölçü öğütülmüş keten tohumu katabilirsiniz. Laboratuar çalışmalarında öğütülmüş veya öğütülmemiş tohumların fırında 2 saat boyunca 178 derece sıcaklıkta N-3 yağ asitlerini ve lignanlarını neredeyse hiç yitirmediği tespit edilmiştir. Fakat keten tohumu yağı iyi bir N-3 yağ asiti kaynağı olsa da, tohumdaki lif ve lignanlarını yitirmiştir. Keten tohumu yağının kullanım esnasında ısıya maruz bırakılmaması tavsiye edilmektedir (yemekler piştikten sonra ve salatalarda).



Geleneksel tedavide kullanımı

Keten tohumu antimantari, antimitoz ve antioksidan özellikler taşır.

Keten tohumlarında bulunan müsilaj, bağırsakta su çekip şişerek,mekanik müshil olarak tesir eder. Ketenin bu etkiyi göstermesi biraz zaman alır fakat tahriş yapmama gibi önemli bir avantaja sahiptir. Yine bu özelliğiyle diğer müshillere nazaran daha uzun süre kullanılabilir. Ayrıca içerdiği yağda müsil yapıcı etkiye destek sağlar.

Eski Mısırlılar zamanından beri bu amaçla kullanıldığı bilinmektedir.

Yine müsilajın yumuşatıcı etkisinden dolayı gastrit, mide ülseri gibi sindirim sistemi tahrişlerinde de kullanılır.

Bu amaç için günde bir kez tercihen yatmadan önce 1-2 çay kaşığı tohum yenir, üzerine 2 bardak su içilir.

Öksürüğe, nezleye, üşütmeye karşı 1 çorba kaşığı keten tohumu 3 fincan suda 10 dakika kaynatılır; 3-5 dakika bekletilip süzüldükten sonra içilir.

Bu çayın buharı burundan teneffüs edilir.

Akciğer hastalıkları ve zatüreede 80 gr. keten tohumu 40 gr. rezene tohumuna karıştırılarak az sıcak suda lapa yapılır ve iki tülbent arasına konarak göğüse ve sırta yerleştirilir.

Çıban, gece yanığı ve eziklerin iyileştirilmesinde 80 gr. keten tohumu ile 40 gr ebegümeci lapası yapılarak yaranın üzerine konur.

Böbrek ağrısı ve kramplarda iki çay kaşığı keten tohumu 6 fincan suda 10 dakika kaynatılıp, 5 dakika bekletilip süzülür.




Yazdır | Yorum Ekle | Arkadaşına Gönder
Diğer Sayfa(lar): 1
-------------------------------------------------------------------------------
Y O R U M L A R I N I Z
-------------------------------------------------------------------------------
ayse kayatepe (19/01/2006 15:33)
evet keten tohumunun faydasını ben ve ailem gördük tavsiye ediyorum özellikle öksürük için birebir
damat (23/12/2005 09:02)
ben bu bitkinin ticaretinden para kazanıyorum.çook faydalı bir bitki,herkes tüketmeli,küçük-büyük ama herkes....

burhan (21/11/2005 19:25)
ben keten tohumunun tozunu kullanıyorum bal ile gerekse salata üzerine biraz katıp yiyorum sabah ları aç karnına 1 kaşık yemek çok faydalı mide işlevinide kolaylaştırıyor zayıflamada da etkisinin oldugunu biliyorum gerçekten çok faydalı ve yararlı herkesin kullan masını tavsiye ederim bu bitkisel mamuller gerçekten de çok faydalı bilinçli kullanılırsa faydası daha iyi oluyo herkesin bu konuda duyarlı olması gerekir ben ce

bilge soytürk (11/10/2005 11:23)
Ben bir ziraat mühendisi olarak keten tohumunun bir çok yararını gördüm.Özellikle sindirim sorunu ve zayıflamak isteyenlere tavsiye ettim ve çok memnun kaldıklarını gördüm.Tavsiyem çağımızın altın bitkilerinden biri olan keten tohumunu kullanmaya devam edelim.

şayeste seyhan (24/07/2005 20:55)
keten tohumuyla ilgili verdiğiniz tüm bilgiler için teşekkürler.Ben de bir anneyim ve bu bitkinin faydalarından yararlanmak istiyorum ama bebeğim 6 aylık ek gıdaya yeni yeni başlıyorum ve sık sık emziriyorum kullanabilir miyim?Teşekkür ederim saygılar...

süreyya akkaya (23/07/2005 11:22)
sinir sistemine yararlı olduğunu okudum. emes hastalığına da iyi geleceğini sanıyorum doğrumu düşünüyorum.selamlar

şevval (01/07/2005 10:37)
kardeşimde lityum eksikliğine bağlı rahatsızlık var
gerginlik tedirginlik duygusallık uykusuzluk bu tıbben ispatlandı ilaç kullanıyor ama kendisi ilaca bağlı kalmak istemiyor.Bende kendisinin bitkisel tedavi lere başvurmasına çalışıyorum.Bunun için keten tohumunu kullanmamız doğru olurmu veya hangi bitki iyi gelir yardımcı olursanız seviniriz. Teşekkür ederim

yeşim (20/06/2005 14:15)
11 aylık bir oğlum var.Süt emziriyorum.Keten tohumu kullanmamda bir sakınca varmı?Bilgilendirirseniz çok sevinirim.Teşekkürler..

serpil (16/06/2005 15:49)
slm.ben 2 ay önce keten tohumu kullanmaya başladım hem şekerim düzene girdi hemde 2 ay içinde 7 kilo verdim.kullanmaya devam ediyorum herkese tavsiye ederim.

sinem (08/05/2005 17:24)
merhaba bende keten tohumunun zayiflatici etkisini duydum ama ne şekilde kulanilicagini bilmiyorum.yardımcı olursaniz sevinirm

Eczane (03/05/2005 18:57)
Selamlar . Ben Kendim Bu Keten Tohumunu Satıyorum Hemde Yuzbinlerce Müsterime Kilo Verdirdiğinede Şahitim. Keten Tohumunu Bir Tatlı Kaşığı Kadarıyla Suya Katmak Sureti İle Rahatlıkca Tukete Bilirsiniz. Önerim Bol Suyla Kullanınız. Yahut Yortlada da Kullana Bilirsiniz. Am Bol Yogurt Tüketmenizi Tavsiye Ederim. Sağlıklı Yaşamlar Dileğiyle.

hacer (24/04/2005 14:50)
keten tohumu,emzikli annenin sütünü kesermi (sütünde azalma olurmu?)

sinantuncer (23/04/2005 22:54)
size teşekkürlerimi iletmek istedim hepsi bu...güzelliğe katkılarınız için teşekkürler. st

emine (30/03/2005 13:03)
ben birşey sormak istiyorum lütfen bende katen tohumunun zayıflatma özelliğini duydum 1 çorba kaşığı ama nasıl kulancam yemekten öncemi her öğündemi tek bir öğündemi ayrıntı öğrenmek istiyorum aç karnınamı vsss

Y.D(istanbuL) (17/03/2005 22:30)
42 yaşındayım.adet düzensizliklerim nedeniyle 2 ayrı doktora gittim.teşhis: menapoz başlangıcı,yumurtalıklar iflas etmiş.keten tohumu kullanmağa başladım.başka hiç bir ilaç kullanmadım.5 aydır herşey düzene girdi.kullanmanızı tavsiye ederim.

Tuba Kızıldağ (07/03/2005 14:10)
Bu kadar yararlı bir bitkiyi daha önceden tanımadığım için kendimi çok şanssız hissediyorum. Daha bugün tanıştım ve yararlarını araştırıp okuyunca çok mutlu oldum. Birkaç ay kullandıktan sonra bende ki etkilerini tekrar yazacağım...

ayşe kurt (06/02/2005 15:31)
30 yaşındayım.keten tohumu benim çocukluğumdan beri sinüzit tedevisinde kullandığım bir başka biçimiyle de oldukça etkili.sinizit rahatsızlığım aktif hale geçtiğinde, bir bardak öğütülmemiş keten tohumunu bir bardak su ile kaynatıp bulamaç haline gelince sıvak şekilde yanak, şakak ve alın bölgesine yarım santimetre kalınlığında sürerek üzerine de tülbent ya da pamuk parçaları koyup bulamaç soğuyana kadar yatarak bekliyorum. bulamaçın sıcaklığı sayesinde sertleşen ve sinüs bölgesini tıkayan tabakanın 3-4 uygulamadan sonra yumuşadığını ve kolaylıkla burun akıntısının başladığını göreceksiniz.denemenizi öneririm.

Türkan Özkan (09/12/2004 15:1Cool
1aydır günde 1çorba kaşığı ketentohumu kullandım zayıflamama çok faydası oldu,bağırsakların iyi çalışmasıaçısındanda faydasını gördüm. Dizimde sedef başlangıcı gibi bir şikayet olmuştu doktora gitmeyi düşünüyordum şuan tamamen iyileşti.keten tohumunu hep kullanmayı düşünüyorum.

Doç. Dr. Orhan KURT, O.M.Ü. Ziraat Fakültesi, T.B.B. Kurupelit Kampusu, SAMSUN, email: [email protected] (08/07/2004 17:24)
Böylesine önemli bir bitkiyi yazınıza konu ettiğiniz için teşekkür ederim. 1991 yılından beri keten bitkisi ile ilgili çalışma yapıyorum. Arzu edilirse daha kapsamlı bir yazı hazırlamak mümkün olabilir. Selamlar.
Doç. Dr. Orhan KURT

_________________
asla asla demeyin..
BİRGÜN MUTLAKA oluyor..
Image

Aktif Üye
Aktif Üye
 
Yaş: 62
Kayıt: 19.10.2006
Mesajlar: 130
blank.gif
 (Başlık yok)
 Cum 10 Kas, 2006 21:29
Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

Ellerine sağlık, çok çok iyi..
Yalnız hemen sonuç almayı beklemeyin, sağlığınız için olduğunu düşünüp, uzun vadeli kullanın. Ben de geçen yıl kullanıyordum. sonra ara verdim. tekrar başlamayı düşünüyorum..

_________________
[b]http://hayateylul.blogcu.com[b]

Aktif Üye
Aktif Üye
 
Yaş: 42
Kayıt: 06.11.2006
Mesajlar: 167
Şehir: İzmir
turkey.gif
 (Başlık yok)
 Cum 10 Kas, 2006 23:23
Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

Ben hedefime ulaşsam da bırakmam artık, sağlık gibisi yok..

_________________
asla asla demeyin..
BİRGÜN MUTLAKA oluyor..
Image

Aktif Üye
Aktif Üye
 
Yaş: 39
Kayıt: 14.06.2006
Mesajlar: 514
Şehir: Gökyüzü :)
turkey.gif
 (Başlık yok)
 Cmt 11 Kas, 2006 09:46
Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

"KETEN TOHUMUNU" öncelikle hafızam için kullandım.Elbette ki diğer faydalarınıda biliyordum.Size tavsiyem "susam" şeklinde olanlardan yoğurtla beraber tüketirseniz hem yediğiniz o bitki daha çabuk tüketilir.Bazı arkadaşlarım direk ağıza atıp çiğnemiş.Bunun sonucunda DİŞLERİNİZE YAPIŞIR O VE ÇEKİLMEZ BİR HAL ALIR.

_________________
A dan Z ye kadın platformu

www.bizimkadinlarimiz.com

Aktif Üye
Aktif Üye
 
Yaş: 62
Kayıt: 19.10.2006
Mesajlar: 130
blank.gif
 (Başlık yok)
 Cmt 11 Kas, 2006 10:43
Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

Sevgili Leylii, sonrasında dişlerini fırçalama imkânın olacaksa ben o şekilde de çok sevmiştim,ay çekirdeği ya da susam gibi hoş gelmişti bana lezzeti, herkes için garanti veremem ama, bu bir referans olmasın(çiğneme konusunda).

_________________
[b]http://hayateylul.blogcu.com[b]

Üye
Üye
 
Yaş: 43
Kayıt: 24.08.2006
Mesajlar: 47
blank.gif
 (Başlık yok)
 Cmt 11 Kas, 2006 10:58
Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

benim tercihimde ağza atıp çiğneme şeklindeydi yoğurtla sevmedim ben ... ama benim sorunum birşeylerde kolay kolay düzen oturtamıyorum....

_________________
http://karpuzzz.blogspot.com/

Aktif Üye
Aktif Üye
 
Yaş: 62
Kayıt: 19.10.2006
Mesajlar: 130
blank.gif
 (Başlık yok)
 Cmt 11 Kas, 2006 12:52
Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

Canını sıkma ve ümitsiz olma, bak benim gibi 45 yaşından sonra bile olabiliyor bu..
Senin avantajın, gerçekleri benden daha önce görmüş olman, bugünkü bilgilerime sahip olsaydım, en başından farklı davranmaya çalışırdım sanıyorum..
Hepinizden ümitliyim, yapabilirsiniz...
Sevgiler..

_________________
[b]http://hayateylul.blogcu.com[b]

Üye
Üye
 
Yaş: 41
Kayıt: 11.11.2006
Mesajlar: 33
turkey.gif
 (Başlık yok)
 Pzr 12 Kas, 2006 22:54
Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

Alıntı:
araştırdım ki ketentohumunun saglığımıza her yönden faydası var, yan etkisi de yok

Şeri'nin de dediği gibi keten tohumunu faydaları çoktur.Bilhassa içeriğindeki Omega 3 ve Omega 6 sayesinde vücuda doymamış yağ desteği sağlayarak,kötü huylu yağların etkisini azaltan bir bitkidir.

Keten tohumu yağını da biz diyet uygulayanlara sıkça önerirdik,zira mideden geç çıktığı için tokluk hissi sağlayabilmekte ve boşaltım sisteminin düzenli çalışmasını sağlamaktadır.
Yağını alamıyorsanız,tohumları çekerek tüketmenizi öneririm.Tohumların midede parçalanması biraz zor olduğundan,mixerde çekerek kullanmak mide açısından ve üründen yüksek verimlilik sağlamak adına daha iyidir.Ama uzun süre saklamamak koşuluyla,çünkü hava ile tepkimeye girerek Omega 3 ve 6'lar acılaşır,yani etkisi kaybolur.

Bu bir kaç küçük notu da iliştireyim dedim,umarım yararlı olur Smile)

_________________
http://mermem.blogspot.com


Mona Roza
Siyah güller ak güller...

Aktif Üye
Aktif Üye
 
Yaş: 42
Kayıt: 06.11.2006
Mesajlar: 167
Şehir: İzmir
turkey.gif
 (Başlık yok)
 Pts 13 Kas, 2006 00:02
Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

Teşekkürler Bordeaux'cum, ben de yeni edindiğim önemli bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum, www.vejetaryen.net sitesinden alıntıdır (kaynak belirtirken reklam mı yapıyorum, sakıncası var mıdır yok mudur hiç bilmiyorum, bilgilendirirseniz hatalardan sakınmaya calışırım arkadaşlar):

Şifa kaynağı

Latince adı 'Linum Usitatissimum' ile keten, dünyada tarımı yapılan ilk ürünler arasında yer alıyor. Sadece dokumacılıkta, kumaş yapımında değil, yaklaşık 10.000 yıldır gıda olarak da kullanılıyor keten bitkisi. Vatanının Mısır olduğu düşünülüyor. Çünkü milattan en az 5000 yıl önce Mısırlılar keten bitkisini, mumyaları sarmak için yetiştirmeye başlamışlar. Ancak artık Türkiye ve Hindistan dahil, tüm dünyada yetişiyor. Uzmanlara göre sağlık açısından ketenin özellikle tohumlarından ve yağından yararlanmak gerekiyor. Keten tohumunun yararlarından söz eden Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüsnü Can Başer, keten tohumunun özellikle mide-bağırsak sistemindeki sorunlara karşı iyi geldiğini ve içerdiği yüksek oranda Omega-3 yağ asitleri sayesinde, adeta bir şifa kaynağı olduğunu söylüyor. Ayrıca Anadolu Üniversitesi Tıbbi ve Aromatik Bitki ve İlaç Araştırma Merkezi (TBAM) kurucusu ve eski müdürü olan Başer, "Keten tohumunun, ayrıca kolon kanserini önleyici etkileri hayvan deneylerinde de gösterilmiştir. Keten tohumu içeren gıda takviyeleriyle kandaki kolesterol seviyesinde de düşme gözlenmiştir. Klinik çalışmalarda keten tohumu destekli gıdaların kanser ve lupus nephritis gibi hastalıklarda olumlu etki yarattığı gözlenmiştir. Keten tohumu, kalp-damar hastalıklarını da önler. Ayrıca eklem romatizmasındaki yararlı etkilerinin keten tohumunda yüksek oranda bulunan linolenik asit ve sekoizolarisirezinol'den ileri geldiği sanılmaktadır" diyor. Uzmanlar, keten tohumunu mutlaka yaşamımıza dahil etmemiz gerektiğini vurguluyorlar. Bunun en önemli nedenlerinden biri de Omega-3 yağ asitleri. Keten tohumunun, adeta bir somon balığı kadar Omega-3 içerdiğini belirten uzmanlar, bu yağların özellikle kalp sağlığı açısından vazgeçilmez olduğunu belirtiyorlar. Prof. Başer, "Keten tohumu uzun zincirli Omega-3 yağ asitlerine dönüşen alfa-linolenik asitçe (ALA) zengindir. Balık yağları gibi, bu yağ asitlerinin eksikliğini gidermek amacıyla bitkisel bir kaynak tercih edenler için gıda takviyesi olarak kullanılabilir. Optimum ALA miktarı günde bir veya iki tatlı kaşığı (2-9 g) keten yağı alınmasıyla temin edilebilir. Tohum içinde yağ iki yıl süreyle muhafaza olur. Yağ elde edildikten sonra dikkatle saklanmalı, raf ömrü etiketine yazılmalı, ısı ve ışıktan korunmalıdır. Yağı dondurarak saklamak en iyi yoldur" diyor. Hem dövülmüş keten tohumu hem de keten tohumu yağının, çeşitli kronik hastalıkların tedavisinde, özellikle de kalp rahatsızlıklarının önlenmesinde ve hormona bağlı kanserlerden korunmada ümit vaat ettiğini belirten Başer, keten tohumunun normal diyetin parçası olarak gıda maddelerine katılarak rahatlıkla kullanılabileceğini söylüyor. Başer, "Güvenirliğinin yüksekliği ve başka ilaçlarla etkileşmemesi nedeniyle ideal bir gıda bütünleştiricidir" diyor.

Zayıflatıcı özelliği de var

Keten tohumunu özellikle kadınlar için cazip kılan en önemli özelliği ise, zayıflatıcı özelliğe sahip olması. Yıllardır Mısır Çarşısı'nda 'şifa dağıtan' Ucuzcular Gıda Maddeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Eczacı Dilaver Kadıoğlu ise bu bitki işine, eğitimsiz aktarların değil de, mutlaka eczacıların sahip çıkması gerektiğini savunuyor. Yaklaşık 170 yıllık bir geçmişi olan 'Ucuzcular Baharat'ta yaklaşık 6000 çeşit baharat, ot, kök bulabilmek mümkün. Bunlardan bir tanesi de keten tohumu. Keten bitkisinin yaprağından tohumuna kadar her tarafının yararlı olduğunu belirten Kadıoğlu, "Keten tohumunun ayrıca zayıflatıcı özelliği de var. Tokluk hissi uyandırarak kişinin daha az yemek yemesine yol açıyor. Zayıflatıcı özelliği, aslında içerdiği Omega-3 yağ asitlerinden kaynaklanıyor. Tıpkı balık gibi etkisi var keten tohumunun. Keten tohumu, somon balığı kadar Omega-3 yağı içeriyor. Günde 1 yemek kaşığı alındığında ayda ortalama 4-5 kilo verilebilir. Ancak tabii ki bu, kişiden kişiye ve bünyeden bünyeye de değişir. Bir uzmana danışmak çok önemli" diyor. Nedense 'doğal' gıdaların veya bitkilerin zararsız olduğuna inanılır Türk toplumunda. Oysa bir bitki de bilinçsiz kullanıldığında sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Kadıoğlu, "Suyun bile fazlası zarar. Keten tohumunu da dozunu kaçırarak tüketirseniz, bağırsaklar fazla yumuşar ve vücut aşırı su kaybeder. Dolayısıyla aşırı kilo kaybı olur. İdeali günde bir yemek kaşığı. Ama kilo sorununa göre alınması gereken dozaj değişebilir. Aslında bu dozajı insanlar kendileri de ayarlayabilirler. Bağırsaklar fazla yumuşamayacak şekilde kullanılırsa dozu kaçırılmamış olur" diyor. İnsanların bitkileri her derde deva olarak görmelerini yanlış buluyor Kadıoğlu ve ekliyor: "İnsanlar genellikle bu bitkileri kullanınca düzenli olarak kullanmaları gereken ilaçları almıyorlar. Bu yanlış. Tedavilerini ihmal etmemeliler. Alınması gereken ilaçlar alınmalı. Ayrıca bu bitkilerin de herhangi bir baharatçıdan alınmaması lazım. Bu işlerle mutlaka bir eczacının uğraşması g

Bilinen ciddi bir yan etkisi yok

Susama benzeyen, ancak kahverengi olan, parlak bir madde keten tohumu. Özellikle gıda sanayiinde, başta ekmekler, kurabiyeler, börekler olmak üzere pek çok unlu mamullere katılarak da kullanılıyor. Keten tohumunu yağ, tohum, ya da öğütülmüş toz şeklinde kullanmak mümkün. Doğal Tıp Derneği Başkanı Dr. Ender Saraç, "Amaca göre kullanım şekli değişir. Bazen kabuklu, bazen de kabuksuz tüketmek gerekebilir. Yeterince posalı, lifli gıda tüketmeyen insanlara bunu öğütmeden vermek daha yararlı. Çekirdek haliyle, posalı, lifli şekilde tüketmek daha iyi. Normal hazım yapabilen bir insan, çekirdek haliyle tüketebilir. Bazı kişilerde belki gaz yapabilir, ama bu kişilere de keten tohumunun üzerine bir fincan rezene çayı içmelerini öneriyorum ve sorun ortadan kalkıyor. Keten tohumunun bilinen ciddi bir yan etkisi yok" diyor. Keten tohumunun en büyük etkisi, müshil, yani bağırsakları çalıştırıcı olması. Uzmanlar özellikle de kabızlık sorunu olan kişilere keten tohumunu öneriyorlar. Genellikle tohumların tüketildiğini, ancak son yıllarda keten tohumu yağının da yaygınlaşmaya başladığını belirten Saraç, "Keten tohumu yağı bağırsakları çalıştırırcı, temizleyici ve iç organların yüzeylerini rahatlatıcı olarak kullanılıyor. Ayrıca cildi yumuşatıyor ve öksürüğe karşı iyi geliyor. Kolay bozulan bir şey değil. Yani herhangi bir kavanozda uzun süre saklanabilir. Ayrıca ağız boşluğu, boğaz ve diş eti rahatsızlıklarında gargara olarak da kullanılabilir. Öksürükte, gıcıkta, ses kısıklığında ve de gastrit gibi mide sorunlarında da olumlu etkisi var" diyor. Keten tohumunun ciddi miktarda B12 vitamini içerdiğini de sözlerine ekleyen Saraç, özellikle vejetaryenlerin keten tohumu alımına dikkat etmeleri gerektiğini vurguluyor. Saraç, "Son yıllarda dünyada vejetaryenlik çok arttı. Vejetaryenlerin en çok dikkat etmesi gereken konular ise kansızlık açısından demir, çinko ve B12 vitamini. Demir ve çinko doğadaki pek çok bitkide var. Ama hayvanlar ve hayvansal protein dışında B12'nin yüksek oranda bulunduğu tek gıda keten tohumu. Dolayısıyla keten tohumu, özellikle vejetaryenler için Vitamin B12 açısından çok gerekiyor. Her baharatçıda bir eczacı olmalı..."

Önemli. Her gün 1 çorba kaşığı keten tohumu yeterli olabilir. Keten tohumu aynı zamanda Omega-3 yağ asitlerinden de çok zengin. Omega-3 de hayvansal kaynak dışında özellikle keten tohumu, semizotu ve fındıkta bulunuyor. Omega-3, özellikle kalp krizine, pek çok damar hastalıklarına, bazı bağışıklık sistemi hastalıklarına, romatizmal hastalıklara, bazı cilt hastalıklarına karşı korunmak için gerekli. Somon balığındaki kadar Omega-3 var keten tohumunda" diyor. Son yıllarda keten tohumu, östrojene benzer maddeler içerdiği, menopoza bağlı şikâyetleri azalttığı için de tüketilmeye başlandı. Ancak uzmanlar, menopoz dönemi şikâyetlerini gidermek için sadece keten tohumuna değil, bir hekime de başvurulması ve doktor kontrolünde olunması gerektiğini vurguluyorlar.

Keten tohumuyla genç kalın

Anti-aging, dünyada ve Türkiye'de de gittikçe yaygınlaşmaya başladı. İnsanlar 'genç yaşlanmak', zayıf kalmak, formunu korumak için adeta birbirleriyle yarışıyorlar. İşte uzmanlara göre, keten tohumunun burada da olumlu etkileri var. Keten tohumunun yaşlanmayı geciktirdiği belirten Saraç, "Keten tohumundaki Omega-3, Vitamin B12 ve lifler, hücreleri genç tutarak yaşlanmayı geciktiriyorlar. Zayıflatıcı özelliği de var bu tohumların. Ben hastalarıma verdiğim zayıflama programlarında, sabahları mayalı gıdalar yerine daha doğal tahılları ön planda tutmaya çalışıyorum. Ve onlara verdiğim karışımlar içerisine genelde keten tohumu da oluyor. Keten tohumu hem kabızlık oluşmasına engel oluyor hem de çok lifli olduğu için de suyla, sütle ya da başka sıvılarla şişerek tokluk hissi de sağlıyor. Ancak aşırı miktarda alınırsa, sonuçta bunda da yağ ve vitamin olduğu için zayıflatıcı etkisi olmaz. Ama 1 veya 1 buçuk çorba kaşığı keten tohumu, günlük tüketim açısından yeterli" diyor. Keten tohumunun yararlarının pek bilinmediğine, dolayısıyla insanların bunu pek fazla tüketmediklerine değiniyor uzmanlar. Oysa Türkiye'nin her köşesinde bulunan bu minik tohumlar, hem sağlığa hem de ekonomik olduklarından keseye de hitap ediyorlar...

Keten tohumunun yararları

· Mide-bağırsak sorunlarına karşı iyi gelir

· Bağırsakları yumuşatır, kabızlığa karşı iyi gelir

· Kemikleri güçlendirir. Özellikle menopoz döneminde yararlı

· Bağışıklık sistemini güçlendirir

· Menopoza bağlı şikâyetleri hafifletir

· Kalp-damar hastalıklarından korur

· Kolesterol, şeker seviyesini dengeler

· Yüksek tansiyonu düşürür

· Romatizmal hastalıkları önler

· Sinir sistemini güçlendirir

· Hafızayı güçlendirir

· Konsantrasyon bozukluğuna karşı iyi gelir

· Yaşlanmaya bağlı dikkat dağınıklığına karşı iyi gelir

· Haricen kullanılarak yaraların çabuk iyileşmesini sağlar

· Egzama ve sedef hastalıklarında kullanılır

· Nasırlarda kompres olarak kullanılır

· Solunum yolu hastalıklarında olumlu etki yapar

· Ruhsal bozukluklara karşı iyi gelir

· Öksürüğü giderir

· Ağız boşluğu, boğaz ve diş eti rahatsızlıklarında gargara olarak kullanılır

· Lifleri sanayide, özellikle dokumacılıkta kullanılır

Keten tohumu ne içerir?

· Omega-3, Omega-6 ve Omega-9 yağ asitleri

· Yüksek oranda çözünür ve çözünmez lif

· Protein

· Lignanlar (kansere karşı maddeler)

· Vitaminler

· Mineraller

· Aminoasitler

Keten tohumu nasıl tüketilir?

· Kaynatılarak içilebilir.

· Dövülerek, öğütülerek toz haline getirilebilir. Bir kaşık ağza atıldıktan sonra arkasından su içilebilir.

· Kavrulmuş olarak tüketildiğinde daha lezzetli olur. Keten tohumunun çok özel bir tadı veya kokusu yoktur, ama kavrulunca güzel bir tada kavuşur.

· Tohum şeklinde de tüketilebilir.

· Yemeklere, yoğurda, salatalara, müsliye, pasta, börek gibi unlu mamullere karıştırılarak da tüketilebilir.

· Günde 1-1.5 çorba kaşığı keten tohumu sağlıklı kalmak açısından yeterlidir. Dozunu kaçırmamakta yarar var.

_________________
asla asla demeyin..
BİRGÜN MUTLAKA oluyor..
Image

Aktif Üye
Aktif Üye
 
Yaş: 42
Kayıt: 06.11.2006
Mesajlar: 167
Şehir: İzmir
turkey.gif
 (Başlık yok)
 Pts 13 Kas, 2006 02:07
Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

Arkadaşlar, olumlu özelliklerinin yanında olumsuz şeyler de buldum ketentohumu ile ilgili, ciddi bi şekilde devam edeceksek her ihtimali bilerek yapmamız gerekir yanılıyor muyum, saglık bu hiç bişeye benzemez, sitenin birinde bu bilgileri buldum ve sizlerin de fikirlerine ihtiyacım var, simdilik devam edicem kullanmaya fakat sonrası Allah kerimm.. Rolling Eyes

Keten tohumu
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Git ve: kullan, ara
Karaciğer kanserinin ve organ deformasyonunun baş sorumlusudur. Keten tohumu Karaciğer'i kısa süre içerisinde kullanılamaz hale getirir. İnsanda kendisini en iyi ve kısa sürede yenileyen (6 ay gibi kısa bir sürede) organ Karaciğerdir. Buna rağmen keten tohumunun yıkıcı saldırısı karaciğerin bile başedemeyeceği kadar sarsıcıdır.Keten tohumu yüksek oranda çoklu doymamış yağ asitleri, düşük oranda doymuş yağ asiti, yüksek oranda lifle birlikte bol miktarda potasyum, az miktarlarda ise magnezyum, demir, bakır, çinko ve çeşitli vitaminler içerir.Keten tohumunda bulunan lignanlar birer doğal SERM’dir. bütün bu tabloya bakıldığında bir çok yararı olduğu su götürmez bir gerçektir. ancak zayııflamak ve sindirim sistemini iyi ederken en değerli organımız olan Karaciğerden vazgeçmek ve bir daha geri dönüşü olmayan bir yola girmek (karaciğer nakli hariç) pek akıllıca olmasa gerektir.

"http://tr.wikipedia.org/wiki/Keten_tohumu"'dan alındı
Sayfa kategorisi: Tıp



Ayrıca bir başka sitede de uzun süre kullanılması selülite neden oluyor denmiş, bilgisi olan varsa aydınlatsın bizi lütfen.

_________________
asla asla demeyin..
BİRGÜN MUTLAKA oluyor..
Image

  « Önceki başlıkArkadaşına Haber VerBu konuya bakan kullanıcıları listeleDosya olarak kaydetPrintable versionSonraki başlık »

    Sayfa: 1, 2  Sonraki »

Bu konuya bakanlar:0 Kayıtlı, 0 Gizli ve 0 Misafir

Çevrimiçi olanlar: Yok

 Forum Seçin:   

Telif Hakkı CC, Diyet Kardeşliği. Bazı Hakları Saklıdır.
Telif Hakkı © 2006, 2020. Diyet Kardeşliği orijinal fikri Elif Sami'ye aittir.