Cevap Gönder  

Yeni Üye
Yeni Üye
 
Yaş: 59
Kayıt: 20.09.2006
Mesajlar: 12
blank.gif
 Sağlıksız yağlara deva
 Pts 16 Ekm, 2006 20:44
Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

Araştırmalara göre, yağlı yemeklerin vücuda verdiği zararları azaltmakta cevizin zeytin yağından daha faydalı olduğu ortaya çıktı.

Yapılan bir araştırmaya göre, yemeklerden sonra ceviz yemek yağlı yiyeceklerin atardamara verdiği zararı engelliyor.

Bilim adamları, cevizde atardamar sertliğini azaltan ve atardamarı esnekleştiren zengin bir terkibin olduğunu belirttiler.

Barcelona Hospital Clinico'dan bir araştırma ekibi günde 28 gr ceviz yenmesini tavsiye ediyor.

Journal of the American College of Cardiology dergisinde yayınlanan başka bir araştırmada ise cevizin zeytinyağından daha sağlıklı ve faydalarının daha çok olduğu belirtiliyor.

Kaliforniya Ceviz Komisyonu tarafından finanse edilen araştırmada 24 denek üzerinde çalışma yapıldı. Araştırmacılar, deneklerin yarısını kolesterol seviyesi normal düzeyde olan diğer yarısını da kolesterol seviyesi yüksek olanlardan seçti.

Her bir deneğe bir hafta arayla günde iki öğün yağ miktarı yüksek olan salam ve peynir verildi. Araştırmacılar, bir öğün için beş çay kaşığı zeytinyağı ve diğer öğün için sekiz ceviz içi ekledi.

Test sonuçları, yüksek düzeyde doymuş yağ içeren öğünlerden sonra hem zeytinyağının hem de cevizin vücutta ani zararlı yangı başlamasının ve damardaki oksitlenmenin azaltılmasında etkili olduğunu gösterdi.

Bununla birlikte zeytinyağından farklı olarak cevizin kolesterole olan yararından başka atardamarların elastikiyetini ve esnekliğini korumada da yardımcı olduğu görülmüştür. Elastik olan atardamarlar kan akışının artması gerektiği durumlarda genişleyebilme özelliğine sahip.

Araştırmayı yöneten Dr Emilio Ros, yüksek düzeyde yağlı yemekler yemenin, atardamarların iç katmanının nitrik oksit üretmesini bozduğunu söyledi. Nitrik oksit damarların esnekliğini korumasını sağlayan kimyasal bir bileşimdir. Zamanla bu durumun atardamarların sertleşmesine sebep olduğu ve kalp hastalıkları ve çarpıntı riskini artırdığı düşünülmektedir.

Cevizin kimyasal bileşimi

Ceviz, nitrik oksit üretmek için vücut tarafından kullanılan bir aminoasit çeşidi olan arginin içermektedir. Ayrıca bitkisel temelli omega-3 yağ asidi olan antioksidan ve alfa linolenik asit ( doymamış temel bir yağ asidi) ihtiva etmektedir.

Dr Ros yeni bir araştırma yapmaya başlıyor: Araştırmanın konusu ise cevizdeki alfa linolenik asidin anormal kalp atışı olan insanlar üzerinde etkisinin olup olmadığı.

Dr Ros, ‘cevizle birlikte yedikten sonra istediğim her şeyi yiyebilirim' diyen insanları da uyarıyor: "Onun yerine cevizi doymuş yağları sınırlayan bir sağlık diyeti olarak düşünmeliler,".

Maryland Üniversitesi'nden Profesör Robert Vogel'de, vücudun doymuş yağların olumsuz etkilerinden korunmasında cevizin, zeytin yağından daha fazla yararı olduğunu söylüyor.
"Bu sonuç ilginç bir tartışmayı ortaya çıkardı. Çünkü Akdeniz yemeklerini yiyen insanlar zeytinyağının yararlı olduğuna inanıyor. Ancak bu araştırma ve diğer veriler bunun doğru olmadığını gösteriyor," diyen Profesör Vogel " Bu demek değildir ki zeytinyağı faydalı değil, fakat Akdeniz yemeklerinde çok bulunan doymuş yağların zararlı etkilerinden ceviz kadar koruyucu olmamasıdır," açıklamasını yaptı.www.24haber.com


  « Önceki başlıkArkadaşına Haber VerBu konuya bakan kullanıcıları listeleDosya olarak kaydetPrintable versionSonraki başlık »

   

Bu konuya bakanlar:0 Kayıtlı, 0 Gizli ve 0 Misafir

Çevrimiçi olanlar: Yok

 Forum Seçin:   


Couldn't update banners data

DEBUG MODE

SQL Error : 1264 Out of range value for column 'banner_view' at row 1

UPDATE phpbb_banner SET banner_view=banner_view+1 where banner_id IN ( 1, 2, 3, 4, 5)

Line : 34
File : page_tail.php
 


Telif Hakkı CC, Diyet Kardeşliği. Bazı Hakları Saklıdır.
Telif Hakkı © 2006, 2020. Diyet Kardeşliği orijinal fikri Elif Sami'ye aittir.