Cevap Gönder  

Aktif Üye
Aktif Üye
 
Yaş: 48
Kayıt: 26.05.2006
Mesajlar: 53
blank.gif
 Trigliserid ve iyi- Kötü Kolesterol
 Pts 16 Ekm, 2006 15:06
Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

Arkadaşlar,
İçinizde trigliserid i düşürmek ve iyi kolesterolü arttırmak için nasıl beslenmeli, bilen bu konuda tecrübesi olan yani değerlerini beslenme ile düzelten var mı? Bir el atın, tahlil yaptırdım değerlerim kötü çıktı, çok moralim bozuk..Sad(
Sevgiler..


Aktif Üye
Aktif Üye
 
Yaş: 39
Kayıt: 14.06.2006
Mesajlar: 514
Şehir: Gökyüzü :)
turkey.gif
 (Başlık yok)
 Pts 16 Ekm, 2006 16:09
Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

Talismancım merhaba,

Kolestrolü düşürmek için anneminde yemediği OT kalmadı.Bir ara dut yaprağı topluyordu.Şimdide aktardan öğütülmüş keten tohumu almış.Katı yağ yememek gerkiyor diye biliyorum ama benimde fazla bir bilgim yok bu konuda.Allah kolaylık versin.Kan değerleriyle uğraşmak gerçekten zor.Benim tansiyonum 5 e 9 benımde bu sorunum var.Kendi kendime dert ediyorum ama gayet te sağlıklıyım Smile

_________________
A dan Z ye kadın platformu

www.bizimkadinlarimiz.com

Site Yöneticisi
Site Yöneticisi
 
Yaş: 45
Kayıt: 15.04.2006
Mesajlar: 483
Şehir: İstanbul
turkey.gif
 (Başlık yok)
 Pts 16 Ekm, 2006 17:16
Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

İyi ve kötü kolesterol

Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli; vücut yağı fazlasının obezite, kanser ve kalp hastalıklarına neden olabileceğini söylüyor. Günlük yağ alımının, ihtiyaç duyulan kalorinin yüzde 25-35'ini karşılayacak miktarda olmasını tavsiye ediyor. "Doymuş yağ asiti içeren et, süt gibi hayvansal gıdalar kolesterolü yükseltir. Ceviz, avakado gibi doymamış yağ asiti içeren besin maddeleri ise kolesterolü düşürür."

Bu hafta farklı yağ türlerinden bahsedeceğim. Herhangi bir yağ türünün bir gramı, dokuz kalori içeriyor. Fakat kimyasal yapıları ve vücudumuzdaki işlevleri oldukça farklı. Kalp hastalığı, kanser ve şişmanlık gibi durumlarda alınan yağ miktarı kadar içerdiği yağ asiti cinsi de önem taşıyor. 1990'larda kalp hastalıklarından korunmak için sadece yağ tüketiminin sınırlandırılması gerektiği savunuluyordu. Bugün ise yağ miktarını bu kadar sınırlandırmadan, iyi yağ asiti dengesine (Omega3/ Omega 6) sahip bir beslenme tarzına geçilmesi tavsiye ediliyor.

Yağlar

İnsan vücudu için gerekli olan enerjinin en önemli kaynaklarından biridir yağlar. Her bir gram yağda dokuz kalori bulunur. Diğer kalori kaynakları olan karbonhidrat ve proteinlerin bir gramında dört kalori, alkolün ise bir gramında yedi kalori vardır. Yağlar; A, D, E, K vitamini gibi yağda eriyen vitaminlerin emilimini sağlar, vücut ısısını dengeler. Organları dış darbelere karşı korur. Ancak vücut yağının fazlası obezite, kalp hastalıkları ve kansere neden olabilir. Önerilen günlük yağ alımı, gereksinim duyulan kalorinin yüzde 25-35'ini karşılayacak miktarlarda olmalıdır. Obezite, kalp hastalıkları ve kanserden korunmak için aldığımız yağların dengeli olması gerekir. İyi yağ asiti dengesi sağlandığında, aldığımız yağlar vücudumuza zararlı değil yararlı olur. Yağlar, yağ asitleri denilen temel ünitelerden oluşur.

Doymuş yağlar

Et, süt, yumurta sarısı gibi hayvansal gıdalarda bulunan doymuş yağlar fazla alındığında kolesterol düzeyini yükseltir. Doymuş yağ asitleri, insan vücudunda sentez edilirler. Hiç yağ yenmese bile bu tip yağ asitleri karbonhidrat ve protein metabolizması ile oluşan moleküllerden sentez edilebilir. Hindistan cevizi, hurma yağı ve kakaoyağı gibi bazı bitkisel besinler de doymuş yağ bakımından zengindir. Doymuş yağlar oda sıcaklığında katı haldedir. Ancak zeytinyağı, ayçiçek yağı, kanola yağı, soya yağı, yerfıstığı yağı gibi sıvı yağlar da çok küçük miktarlarda olsa bile doymuş yağ içerir. Doymuş yağlar, vücutta hem toplam kolesterol hem de kötü kolesterol olarak bilinen LDL (düşük yoğunluklu kolesterol)'in yükselmesine neden olur. Günlük alınan toplam kalorinin en fazla yüzde yedisinin diyetteki doymuş yağlardan gelmesi önerilir. Günde 2 bin kalori alan bir kişi, en fazla 140 kaloriyi diyetindeki doymuş yağlarla alabilir. Günlük alınacak maksimum doymuş yağ miktarı 15-16 gram civarında olmalıdır.

Doymamış yağlar

Vücudun gereksinim duyduğu zorunlu yağ asitlerinin en iyi kaynakları doymamış yağlardır. Çoğu bitkisel kaynaklıdır. Doymamış yağlar tekli (monoansatüre) ve çoklu (poliansatüre) yağlar olarak ikiye ayrılır. Tekli doymamış yağ asitleri insan vücudunda sentez edilebilir. Günlük kalori gereksiniminin maksimum yüze 15'ini, çoklu doymamış yağ asitlerinin ise maksimum yüzde 10'unu karşılayacak şekilde alınması önerilir. Zeytin ve kanola yağı, kabuklu yemişler (fındık, fıstık, ceviz), kabuklu yemiş yağları (yerfıstığı ve badem yağları) ve avokado; tekli doymamış yağ oranını çok miktarda içerir. Bu yağlar oda sıcaklığında sıvı halde kalırken buzdolabına konduğunda yavaşça katılaşır. Oksidasyona yatkın değildirler. Doymuş yağların yerine tekli doymamış yağların konması HDL kolesterol azalmasına karşı koyarken hem total hem de LDL kolesterolü azaltacaktır.

Çoklu doymamış yağlar

Diyette doymuş yağ asitlerinin yerine çoklu doymamış yağların konmasıyla LDL'de düşme sağlanabilir. Çoklu doymamış yağ asitleri; Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri olmak üzere iki ana grupta toplanır. Omega-6 (linoleik asit) yağ asitlerinden zengin bitkisel yağlar; mısırözü, ayçiçeği ve soya fasülyesi yağıdır. Vücutta; linoleik asit, araşidonik aside metabolize olur, bir kısmı da gamma linoleik aside dönüştürülür. Linoleik asit, vücutta serbest radikal oksidasyonuna yatkın olduğundan, diyette alınan linoleik asit miktarı total kalorinin yüzde 10'unu geçmemelidir. Omega-3 yağ asitlerinin major yağ asidi alfa linoleik asittir. Alfa linolenik asit, vücutta eikosapentaenoik aside (EPA) ve dokosahexaenoik aside (DHA) metabolize olur. "Eikozapentanoik asit" ve "dokosahegzanoik asit" somon, sardalya, uskumru ve ton balığında bol miktarda bulunur. Omega-3 yağ asitleri; trigliserid düzeyini düşürür. Bu etki, LDL ve VLDL yüksekliği gösteren kombine hiperlipidemilerin tedavisinde yararlı olabilir. Kalbi koruyucu, koagülasyon eğilimini, aritmileri ve ani ölümü azaltma gibi olumlu etkileri de var.

KOLESTEROL DENGESİ

Günde yağlı bir porsiyon balık yenmesi ile yaklaşık 900 mg Omega-3 yağ asidi alınabiliyor. Omega-3 yağ asitleri ketentohumu ve yağında, kanola yağında, soya yağında ve fındıkta da bulunuyor. Son zamanlarda diyetle alınacak Omega-6/Omega-3 oranının 3/1 olması gerektiği konusunda yoğunlaşıldı. Ancak 1/1 olması konusunda da görüş bildiren çalışmalar var. Diyetle alınan Omega-3 ü arttırmak, Omega-6 yı ise sınırlamak akılcı olacaktır. Doymuş yağ asitleri kandaki kolesterolü artırırken, doymamış yağ asitleri ise azaltıcı etkide bulunur. Bir steroid olan kolesterol, karaciğer tarafından sentezlendiği halde yiyeceklerle de alınır ve kanda belli bir düzeyde olması gerekir. Kolesterolün kandaki taşıyıcısı olan lipoproteinin yüksek (high density lypoprotein= HDL) veya düşük (low density lypoprotein= LDL) yoğunlukta olması oldukça önemli. Kalp-damar rahatsızlıkları olan kişilerde kandaki LDL ile taşınan kolesterolün yüksek olduğu gözlenmiştir. HDL'nin kanda yükselmesi durumunda kolesterol karaciğere taşınır. Safra ve benzer ürünlere indirgenir ve böylece damar sertliği olasılığı azalır. Sağlık açısından LDL düşük, HDL ise mümkün olduğunca yüksek olmalıdır.

Trans yağlar

Sıvı bitki yağlarının hidrojenizasyonu ile oluşan yağlardır. Yağ ne kadar hidrojene ise oda sıcaklığında o kadar katı olacaktır. Trans yağlar en tehlikeli yağlardandır. Vücuttaki LDL(kötü kolesterol) düzeyini yükselttiği gibi HDL (iyi kolesterol) düzeyini de düşürür. Ayrıca kanser riskini (özellikle göğüs kanseri) arttırdığı düşünülmektedir. Kaçınılması gereken yağlardandır.

Yağ oranları

Yağ cinsi Doymuş yağ Çoklu doymamış linoleik yağ Çoklu doymamış alfa linoleik yağ Tekli doymamış yağ

Zeytinyağı %15 %9 %1 %75

Ayçiçeği yağı %12 %71 %1 %16

Mısırözü yağı %13 %57 %1 %29

Kanola yağı %7 %21 %11 %61

Soya yağı %15 %54 %8 %23

Tereyağı %68 %3 %1 %28

Hindistancevizi %91 %2 - %7

Ketenyağı %9 - %73 (Omega 3-6) %18

Yararlı yağlar

Artic yağ

Eskimolarda kalp hastalığı,damar hastalığı, artrit, romatizma, sedef hastalığı ve astımın nadir görülmesi, eskimoların kullandığı bir tür balık (balaenoptera acutorostrata )yağına dikkatleri çekmiştir. Bu yağ, doymamış yağ asitlerinden zengindir. Kanın akışkanlığını artırır ve inflamasyona neden olan tümör nekrotizan faktörün seviyesini düşürür. Günde 15 ml alınması kalp hastalıklarından korunma için yeterlidir.

Kanola yağı

Kanada'da yetiştirilen Kanola bitkisinin tohumlarından elde edilen bitkisel bir yağdır. İnsanların besinlerle linoleic asit alması gerekir. Lifli sebzelerde, fındıkta, yumurtada, anne sütünde, balıkta ve tohumlardan yapılan yağlarda bulunur. Linoleic asit merkezi; sinir sistemi, göz ve trombositler için gereklidir. Kolesterol seviyesini ve trigliserid seviyesini düşürür. Kan hücrelerinin akışkanlığını artırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir, damar tıkanıklıklarının oluşmasını engeller.

Ketenyağı

LDL kolesterol ve trigliserid seviyesini düşüren Omega 3 yağ asidinin en çok bulunduğu bitkisel yağdır. Omega 3 ihtiyacı, hamur işlerine keten tohumu ekleyerek, karşılanabilir. Keten yağı iltihaplanmayı engelleyerek eklem hastalıklarındaki şişme ve ağrıyı önler, sedefe iyi gelir. Çoklu doymamış yağ asitleriyle kolesterol seviyesinin iyileştirir hem de bağışıklık sisteminin güçlendirir.



Alıntıdır


Aktif Üye
Aktif Üye
 
Yaş: 48
Kayıt: 26.05.2006
Mesajlar: 53
blank.gif
 Trig..
 Pts 16 Ekm, 2006 18:07
Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

Çok sağolun arkadaşlar.. Auryn yolladığın araştırma için de çok sağol..
Bir de birşey sormak istiyorum, bu keten tohumu bu konuda cidden işe yarıyor mu? keten tohumu kullanan, seven, bağlanan var mı? Smile


Aktif Üye
Aktif Üye
 
Yaş: 39
Kayıt: 14.06.2006
Mesajlar: 514
Şehir: Gökyüzü :)
turkey.gif
 (Başlık yok)
 Sal 17 Ekm, 2006 12:00
Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

İşte soya mucizesi



--------------------------------------------------------------------------------

Aşırı yağlı besinlerle kolesterol yüklemesi yapan Amerikalılar kurtuluşu soya fasulyesinde arıyor. Bugüne kadar büyük ölçüde hayvan yemi olarak kullanılan ya da sadece vejetaryenlerin yediği soya fasulyesi, doktor tavsiyesi üzerine artık halk arasında da giderek yaygınlaşıyor. Çünkü hem kolesterolü düşük, hem kanseri önlüyor, hem de kemikleri güçlendiriyor.

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) bu yılın sonlarına doğru soya fasulyesinin bir yararlı yönünü daha ilan etmeye hazırlanıyor. FDA'nin soya fasulyesini de aynı lifli-kepekli yiyecekler ve sebzeler gibi kalp hastalığı riskini azaltan gıdalar listesine dahil etmesi bekleriyor.

Fazla lezzetli olmadığı için sofralardan uzak kalan soya fasulyesini yeni keşfeden Amerikalılar, şimdi bu yararlı gıdaya lezzet katmak için uğraşıyor. Gıda sanayi harıl harıl yeni soya çeşitlemeleri üzerinde çalışıyor. Daha çok Uzakdoğu'ya özgü bir besin olan soya proteininden yüksek kolesterollü gıdaların taklitleri üretiliyor. Gerçeğine pek benzemese de, soyadan domuz pastırması bile üretiliyor. Japonların bol miktarda tükettiği soya eti tofunun yanı sıra sosis ve dondurma da yapılıyor.

TEST EDİLDİ ONAYLANDI

ABD'de son 25 yıl içinde yapılan araştırmalar, soyanın kolesterol düşürücü etkisini kesin biçimde ortaya koyuyor. Bu konuda yapılmış en az 30 araştırma var. Bu araştırmalara göre 47 gramlık soya tüketimi, kolesterolü yüzde 9 oranında düşürüyor. FDA'nın iki hafta önce onayladığı, pahalı ancak kolesterol düşürücü margarin Benecol de kolesterolü aynı miktarda düşürüyor. Ancak araştırmacıları düşündüren bir nokta var: Soyanın kolesterolü neden düşürdüğünü bir türlü çözemiyorlar. Bu nedenle de soyanın sadece kolesterol düzeyi yüksek olanlara mı iyi geldiği tam olarak bilinmiyor.

Soyanın göğüs kanserini önleyici etkisi olduğu da biliniyor. Çünkü Japonya'daki kadınlar arasında ortaya çıkan göğüs kanseri oranı ABD ve diğer sanayi ülkelerine göre çok daha düşük. Ancak Japon kadınlarının soyanın yanı sıra, diğer gelişmiş ülke kadınların a göre daha bol miktarda sebze, meyve ve yeşil çay tükettiğini de unutmamak gerek.




Derleyen
Mustafa Sezgin

_________________
A dan Z ye kadın platformu

www.bizimkadinlarimiz.com

Aktif Üye
Aktif Üye
 
Yaş: 39
Kayıt: 14.06.2006
Mesajlar: 514
Şehir: Gökyüzü :)
turkey.gif
 (Başlık yok)
 Sal 17 Ekm, 2006 12:01
Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

BEEEN SOYA SOSU KULLANIYORDUM ARTIK FASULYESİNDENDE YİYECEM ÇÜNKÜ KALP HASTALIKLARINA İYİ GELİYORMUUŞ.

_________________
A dan Z ye kadın platformu

www.bizimkadinlarimiz.com

Aktif Üye
Aktif Üye
 
Yaş: 42
Kayıt: 06.11.2006
Mesajlar: 167
Şehir: İzmir
turkey.gif
 (Başlık yok)
 Cum 10 Kas, 2006 18:01
Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

Gerçekten işe yarıyor, ben çok sevdim. Forumda sağlık bitkisel destekler bölümünde yazdım, istersen bi göz at, yorumları da unutma.
Sevgiler..

_________________
asla asla demeyin..
BİRGÜN MUTLAKA oluyor..
Image

Aktif Üye
Aktif Üye
 
Yaş: 62
Kayıt: 19.10.2006
Mesajlar: 130
blank.gif
 (Başlık yok)
 Cum 10 Kas, 2006 21:22
Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

İyi kolesterolü artırıp, kötü kolesterolü düşürmenin tek yolu olarak EGZERSİZ önerilmişti bize şimdi reklamını yapmak istemediğim çok ünlü bir Dr. tarafından,Bilginize..)
Auryn, yazını çok beğendim,tebrikler..Emeği geçen tüm arkadaşlara tek tek teşekkürler..

_________________
[b]http://hayateylul.blogcu.com[b]

Site Yöneticisi
Site Yöneticisi
 
Yaş: 45
Kayıt: 15.04.2006
Mesajlar: 483
Şehir: İstanbul
turkey.gif
 (Başlık yok)
 Cmt 11 Kas, 2006 13:32
Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

Başak,
Senin emeklerin de sitemizi zenginleştiriyor sana da hepimiz adına teşekkürler.

_________________
[email protected]

Üye
Üye
 
Yaş: 41
Kayıt: 11.11.2006
Mesajlar: 33
turkey.gif
 (Başlık yok)
 Sal 14 Kas, 2006 13:36
Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

Ben de deneyimlerimi aktarayım kolesterol üzerine:

Kötü Kolesterol'ün (LDL) düşürülmesi ve iyi kolesterol (HDL) ile orantı halinde olmasını sağlamak için önerilenler;Balık yağı (Omega 3),Sarımsak (tansiyonu düşük olanlara pek önerilmez ama kolesterol ve kalp sağlığı açısından olumlu etkileri vardır),Soya (her türlü hali,isternirse granül şekli).
Daha birçok şey önerilebilir ama başlıcaları bunlardır.

Balık yağı genelde 1 gr'lık kapsüller şeklinde bulunmaktadır.İçeriğinde ki EPA ve DHA adı verilen Omega 3 yağ asitleri vardır.Bunların da 1 kapsüldeki oranları genelde EPA 220 mg/ DHA 180 mg.DHA'Dan ziyade EPA oranının yüksek olması tercih sebebidir Smile

Sarımsak ise ister günde 1-2 adet tok karnına yutulabilir,istenirse yine kapsüller şeklinde bulunmaktadır.Sarımsak kolesterolü düşürmeye faydalı olduğu gibi,kandaki platelet (pıhtılaşma) etkilerini azaltarak kalp krizine karşı önlem sağlamakta ve tansiyonu düzenlemektedir.Antikoagülan'larla (tansiyon düşürücü etkiye sahip ilaç veya destek) aynı anda midede olmasın.Hipotansiyon yapabilir.(Balık yağı da bi antikoagülandır bu arada)

Soya da her bakımdan olumlu etkiye sahip bir bitkidir.%65!i proteindir.İçeriğindeki isoflavonlar sayesinde bilhasasa menopoz zamanında bayanlardaki ateş basma,terleme gibi hormonal durumlardan kaynaklanan rahatsızlıklara önerilebilir.Ama bu beyler tarafından kullanılamaz demek değildir.İçindeki isofovanlar bir erkeğin hormonlarını etkilemez.
Soyanın bileşiminde bulunan fosfotidilserin bğir emülgatör olduğundan,yağı ince ince parçalayarak suyla karışmasını sağlayan bir etmendir.Vücuttaki fazla su atılırken beraberinde az bir miktar yağı da alır.Bu özelliğiyle hem kolesterolde hem de diyet yapanlara önerilmektedir.

Sevgiler

_________________
http://mermem.blogspot.com


Mona Roza
Siyah güller ak güller...

  « Önceki başlıkArkadaşına Haber VerBu konuya bakan kullanıcıları listeleDosya olarak kaydetPrintable versionSonraki başlık »

   

Bu konuya bakanlar:0 Kayıtlı, 0 Gizli ve 0 Misafir

Çevrimiçi olanlar: Yok

 Forum Seçin:   


Couldn't update banners data

DEBUG MODE

SQL Error : 1264 Out of range value for column 'banner_view' at row 1

UPDATE phpbb_banner SET banner_view=banner_view+1 where banner_id IN ( 1, 2, 3, 4, 5)

Line : 34
File : page_tail.php
 


Telif Hakkı CC, Diyet Kardeşliği. Bazı Hakları Saklıdır.
Telif Hakkı © 2006, 2020. Diyet Kardeşliği orijinal fikri Elif Sami'ye aittir.