Cevap Gönder  

Aktif Üye
Aktif Üye
 
Yaş: 39
Kayıt: 14.06.2006
Mesajlar: 514
Şehir: Gökyüzü :)
turkey.gif
Fikir Metabolizma yavaşlığı ne anlama geliyor?
 Cum 21 Eyl, 2007 13:50
Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

Sürekli diyet yapmanıza rağmen kilo veremediğinizi ya da çok az verdiğinizi düşünüyorsanız bu yazıyı dikkatle okumalısınız.

15-20 yıl öncesine göre daha az yemenize, pastaları, kurabiyeleri, sütlü tatlıları ve gece kaçamaklarını çoktan unutmanıza rağmen karın ve kalça çevreniz gittikçe genişliyorsa bu yazıyı bir kez daha gözden geçirmenizde fayda var!

Hastalarımın çoğu verilen kilo programını uygularken çok dikkatlidir. Önerdiklerimizden fazlasını yemezler. Önerilerimize dikkatle uymalarına karşın fazla kilolarından istedikleri hızda kurtulamaz, üzülür, bunalırlar. Sebep çoğu kez aynıdır: Metabolizma yavaşlaması!

Metabolizma hızının en kısa ifadesi, bedeninizin aldığı besinleri enerjiye dönüştürme ve bu enerjiyi kalori olarak yakma kapasitesidir. Metabolizmanız hızlı çalışıyorsa, aldığınız besinler kolayca enerjiye dönüştürülecek, eksiksiz olarak yakılacaktır. Eğer metabolik hızınız yavaşsa, yaşlanmanın doğal sonucu olarak yavaşladıysa ya da bir hastalık sonucu metabolik hızınız düşmüş ise bedeninizin besinleri enerjiye ve kaloriye değiştirme yeteneği de bozulacaktır. Sonuçta yakılmayan fazla kaloriler artan kilolarınızdır.

METABOLİZMA YAŞLANDIKÇA YAVAŞLIYOR

Yaşlandıkça metabolik hızınızın yavaşladığı doğrudur. 30’lu yaşları takiben vücudunuz her 10 yıllık dönemde yüzde 2-4 daha az enerji yakmaya başlar. Kadınlarda menopoz, erkeklerde andropoz gibi hormonal faktörlerin araya girmesi ise metabolizmanızı daha da yavaşlatacaktır. Kadınlar erkeklerden daha az kalori yakarlar. Bu nedenle metabolizması düşen kadınlarda kilo kontrolü erkeklere oranla daha güç hale gelir ve erkeklerden zaten fazla olan vücut yağ yüzdesi daha da artar.

Diğer taraftan bedensel aktivitenin yaşlandıkça azalması, kas kitlesinde de azalmaya ve yağ depolarında artmaya neden olur. Siz yaşlandıkça aktivitenizi artıracağınız yerde azaltırsanız kas miktarınız o denli azalır. Ne kadar az kasınız olursa aktiviteniz de paralel olarak azalacaktır. Yani zamanla bu iki durum birbirini besler ve bir kısırdöngü ortaya çıkar: Zayıf kaslar, azalmış aktivite, artmış yağlar, artmış kilolar ve daha da azalan metabolik hız.

AEROBİK EGZERSİZLERLE HIZLANIYOR

Bu kötü zinciri nasıl kıracaksınız? Metabolizmanızı hızlandıran ilk anahtar düzenli bedensel aktivitedir. Eğer yaşamınızda önemli bir değişiklik yapmayı düşünüyorsanız, aktivitenizi artırmak ilk sırada yer almalıdır. Eğer daha az kilo almak istiyorsanız daha çok egzersiz yapmalı, daha çok kas kitlesine sahip olmalısınız. Ortalama metabolik hızınızı artırarak daha fazla kalori yakmalısınız. Egzersiz metabolizmanızın en iyi güvenli dostudur.

Metabolizmayı hızlandıran egzersizlerin öncelikle aerobik olması gerekir. Yağlarınızı yakabilmek için mutlaka oksijene ihtiyacınız vardır. Bu nedenle hangi egzersizi yaparsanız yapın o egzersiz süresince rahat soluk alıp verebilmeli, egzersiz arkadaşlarınızla nefes nefese kalmadan sohbet edebilmelisiniz. Kalp hızınızı mevcut hızından dakikada ortalama 20 civarında artıran ritmik yürüyüşler metabolizmanızı hızlandırmanın en iyi yoludur.

BAZI HORMONLARLA BOZULUYOR

Eğer aerobik egzersizleri ağırlık kaldırma gibi dayanıklılık antrenmanları ile desteklerseniz daha da başarılı olursunuz. Dayanıklılık antrenmanları ile hem aerobik aktiviteye oranla daha fazla kalori yakarsınız hem de kas kütlenizi artırarak vücudunuzun enerji tüketen dokusal rezervini çoğaltır, gece uyurken bile kalori yakarsınız!

Düşük metabolizma hızının sorumlusu bazen de hormonal yetersizliklerdir. Tiroit hormonu yetersizliği bunun en iyi bilinen örneğini oluşturur. Tiroit hormonu yetersizliği ileri düzeyde olduğunda "Hipotiroidi" olarak isimlendirilen sağlık sorununu ortaya çıkarır. Hipotiroidide düşük metabolizma hızına bağlı hızlı kilo alma, hastalığın halsizlik, yorgunluk, kabızlık, unutkanlık gibi diğer birçok belirtilerine eşlik eder.

Çok hafif düzeydeki tiroit bezi yetmezliğinde ise metabolik hızdaki düşme ve bunun sonucunda oluşan kilo verme güçlüğü bazen ilk ve tek belirtidir. Bu nedenle kilo verme programları başlatılırken, özellikle zor kilo verip kolay kilo alanların tiroit hormonu yetersizliği yönünden dikkatlice incelenmesi gerekir.

KESİN SAKLAYIN

Metabolizmayı hızlandırma rehberi

Kilonuzu kontrol etmede güçlük çekiyor musunuz? Eğer yeterince kalori kısıtlaması yaptığınızdan ve gereği kadar aktif bir yaşam sürdürdüğünüzden eminseniz metabolizmanızı biraz ateşlemeyi deneyin. İşte size kolay uygulanabilir bazı öneriler:

1. Tiroidinizi kontrol ettirin: Tiroit bezinin normal çalışmaması kilo almanızı kolaylaştırır. Guatr sorunu olanların önemli bir kısmında tiroit bezi yeterli tiroit hormonu üretemez. Normalden daha az tiroit hormonu vücudun normalden daha az enerji yakmasına neden olur. Tiroit bezinizin iyi çalışıp çalışmadığından emin olmak için tiroit bezi hormonlarının ölçülmesi yeterli olacaktır.

2.Yürürken daha hızlı değil daha uzun mesafelere gidin: Vücudunuzun oksijen eşliğinde yaptığı hareketler ne kadar uzun sürerse bedeninizin o kadar çok yakıt (yağ depolarınız) harcayacağından emin olabilirsiniz.

3.Gezinmek yerine, ciddi bir yürüyüş yapın: Adımlarınızı biraz sıklaştırırsanız metabolizmanızı daha da hızlandırır, daha çok yağ yakabilirsiniz. Uzun mesafeleri katetmek her zaman iyidir, bu mesafeleri daha hızlı adımlarla katetmek ise daha da iyidir.

4. Yemek sonrası kısa yürüyüşler yapmayı unutmayın: Yemeği takiben yaptığınız hafif yürüyüşlerde metabolizmanın daha hızlı bir süreçle işlediği, daha çok kalori (enerji) ve daha çok yakıt tükettiği biliniyor. Yemek sonrası yürüyüşlerin metabolizmayı hızlandırıcı etkisinden yararlanın.

5.Öğün atlamayın: Yavaş ve uzun süre çiğneyerek yemeyi deneyin.

6.Hayatınızı baharatlandırın: Kırmızı acı biber, turp ve hardal gibi baharatların metabolizmayı hızlandırabileceği düşünülür. Baharatlar vücudunuzu daha hızlı bir çarka sokabilir, metabolizma hızınızı yükseltebilir.

7. Doktorunuz tarafından önerilmeyen ilaçları kullanmayın: Zayıflamak adına yosun hapları, detoks likidleri, tiroit ekstreleri, amfetamin, sibutramin, efedrin gibi maddeleri kullanmamaya özen gösterin.

http://kelebek.hurriyet.com.tr/yazarlar/6404052.asp?yazarid=96&gid=61




Osman MÜFTÜOĞLUNUN yazısını paylaşmak istedim.Bende Metabolizma yavaşlığı yaşıyorum uzun süredir.

_________________
A dan Z ye kadın platformu

www.bizimkadinlarimiz.com

Aktif Üye
Aktif Üye
 
Yaş: 47
Kayıt: 05.08.2007
Mesajlar: 192
Şehir: sivas
turkey.gif
 (Başlık yok)
 Cum 21 Eyl, 2007 14:58
Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

leyli paylaştığın için teşekkür ederim , çok faydalı bir yazı ..

_________________
Image

Aktif Üye
Aktif Üye
 
Yaş: 39
Kayıt: 14.06.2006
Mesajlar: 514
Şehir: Gökyüzü :)
turkey.gif
 (Başlık yok)
 Cum 21 Eyl, 2007 15:05
Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

bundan bi kaç hafta önce bi dolu test yaptırdım.bendeki sorun troidle ilgili.az çalışıyormuş.haftaya randevu aldım.bakalım doktor neler önerecek ?

_________________
A dan Z ye kadın platformu

www.bizimkadinlarimiz.com

Aktif Üye
Aktif Üye
 
Yaş: 42
Kayıt: 03.07.2007
Mesajlar: 201
Şehir: istanbul
turkey.gif
 (Başlık yok)
 Pzr 23 Eyl, 2007 03:47
Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

** trodim var ve ömur boyu iyot hormonu icicem.. Ben bas bas bagirmadimmi arkadaslar troidinize baktirin diye.. ve troid anneden kiza gecen hasttaliktir.. unutmayin!!.. hamileliktede dikkat etmek gerekiyor

_________________
Image
*93.9 kg luk boy fotom galeride
** 13.6.08 diyetisyen kontrolu.
*** Eylül 2008 tartida 70 kg gelmem gerekiyor.

Aktif Üye
Aktif Üye
 
Yaş: 49
Kayıt: 04.08.2007
Mesajlar: 307
Şehir: ankara
turkey.gif
 (Başlık yok)
 Pzr 23 Eyl, 2007 12:42
Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

evet benimkinde biraz problem var.bayramdan sonra gideceğim işallah.kilo verememin sebebi o sanırım.

_________________
Image

Yeni Üye
Yeni Üye
 
Yaş: 44
Kayıt: 17.12.2007
Mesajlar: 1
Şehir: istanbul
blank.gif
 metebolizma canavarı reductil bir numara
 Pts 17 Arl, 2007 01:13
Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

herkezin korkulu rüyası olan 2 şey biri kilo diğer zayıflama ilaçları bir çoğumuz biliriz devamlı ilaç kullanmak doğru değildir yada ilaç bağımlısı olmak ama şudabir gerçekki şu zamanda yediğimiz çoğu besin maddelerindeki zarar hormon hazır yemeklerdeki yağlar soluduğumuz hava v.s. çoğu ilaçlardan daha zararlıdır ama bizim insanlarımız bilinç altına birkere yerleşitiyse çok zor mesela ben 26 hazir 2006 da tam 100 kiloya kadar çıktım ama bir arkadaş tavsiyesiyle kullanmaya başladığım reductil sayasinde tam 2.5 ayda 24 kilo verdim ve hiç bir sağlık sorunum olmadığı gibi dahada iyi oldum şu an kilom 76-79 arası gidp geliyor çünkü bu dünyadaki en güçlü ve en iyi olan reductil oral yönle yani bir şeye bağlı olmadan metebolizmaya hızlandırıyor daha dorğusu hızlandırma uyarıları yollayor diğer etkiside aynı şekilde beyindeki iştah merkezine tokluk uyarısı gönderiyor böylece vücut aç kalsada savunmaya geçmiyor kişi açlık çekmeden azda olsa yiyerek kalıcı yağlardan kurtuluyor ve aynı zamandada vücüttaki yabancı maddeleride atıyor bu ilaç şu ana kadar 23 kişiye tavsiye ettim kilo veremeyen olmadı 45 yşındaki şeker hastası birine tavsiye ettim 2 ayda 10 kilo verdi bu yazıyı okuyan yetkili kişi her kimse lütfen bunu ana msj yapın gerçekten insanların kilo sorununu ve sağlık durumunu bir parçada olsa düşünüyorsanız hiç bir çıkar içindeyazmadım


Üye
Üye
 
Yaş: 36
Kayıt: 15.09.2007
Mesajlar: 26
Şehir: istanbul
turkey.gif
 (Başlık yok)
 Sal 18 Arl, 2007 16:30
Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

beslenme alışkanlığınızı değiştirmediğiniz sürece ömür boyu kilo problemi yaşarsınız.hap kısa dönemde fayda sağlayacak en kolay yöntem.ya sonrası?ohhh ne ala verdim kiloları deyip eski yeme alışkanlığını aynen devam ettirdiği sürece verdiğinden daha fazlasını almaya mahkum insanlar..belki hakikaten kısa dönemde en etkili yol ama bu işin kolay kısmı..siz kilo veriyorsunuz yeme alışkanlığınızn değişmiyor hamur işi,tatlı,asitli içecekler..bunları almaya devam ediyorsunuz daha fazla kilo alıyorsunuz.sonra yine hap sonra yine yemeye devam...böyle sürüp giden kısır bir döngü..eğer gerçekten çok sağlıklı bir şey olsa dünya şuanda obezite hastalığı ile uğraşmıyor olurdu..ABD öncelikli sorunları olarak görmezdi obeziteyi..ne var canım verin hapı zayıflasınlar olurdu...bu yüzden insanları bu kolay ama tesirsiz yol kimseye önermesin.bir kişide 2 kişide faydalı olacak şey hakkında genelleme yapılamaz..ne kremler,ne haplar ne bitkiler..yardımcı madde olabilirler ama asıl etken hiçbir zman olamazlar..kendimizi kandırmayalım zayıflamanın tek yolu kilo yapıcı yiyecekleri kararında yemek ve devamlı hareket halinde olmak..sağlıklı yaşam kilosuz bir hayatı ve kilosuz hayat sağlıklı bir yaşamı beraberinde getiriyior..

_________________
Image

  « Önceki başlıkArkadaşına Haber VerBu konuya bakan kullanıcıları listeleDosya olarak kaydetPrintable versionSonraki başlık »

   

Bu konuya bakanlar:0 Kayıtlı, 0 Gizli ve 0 Misafir

Çevrimiçi olanlar: Yok

 Forum Seçin:   


Couldn't update banners data

DEBUG MODE

SQL Error : 1264 Out of range value for column 'banner_view' at row 1

UPDATE phpbb_banner SET banner_view=banner_view+1 where banner_id IN ( 1, 2, 3, 4, 5)

Line : 34
File : page_tail.php
 


Telif Hakkı CC, Diyet Kardeşliği. Bazı Hakları Saklıdır.
Telif Hakkı © 2006, 2020. Diyet Kardeşliği orijinal fikri Elif Sami'ye aittir.