Cevap Gönder  

Üye
Üye
 
Yaş: 40
Kayıt: 22.11.2006
Mesajlar: 42
turkey.gif
 Baharatlar
 Cum 22 Arl, 2006 00:19
Alıntıyla Cevap GönderSayfa SonuBaşa dön

İnternette dolaşırken bulduğum bir yazıyı sizlerle paylaşmak istedim.

Bitki ve baharatların kullanımı geçmişe dayanan bir mutfak geleneğidir. Akdeniz ve Ortadoğu üzerinden yapılan baharat ticareti yaklaşık 2000 yıldan daha eski bir geçmişe sahiptir. 1. yüzyılda Romalı Apicus yemeğin lezzetini zenginleştirecek baharat kombinasyonlarını tarif etmiştir. Baharatlar Christopher Colombus’u okyanusu aşmak üzere yola çıkmaya iten sebepler iken şimdi sofralarımızın vazgeçilmezi olma aşamasına gelmişlerdir.

Birçok insan “baharat” ve “bitki” terimlerini karıştırmaktadır. Aralarında bir fark vardır. Tropikal alanlarda yetişenler; bitkinin dış kabuğu, tomurcuk, meyve, kök, tohum ya da gövdesinden elde edilir. Genellikle kurutulmuş haldedir; ancak sarımsak ve zencefil bunların dışındadır. Bitkiler ise ılıman iklimlerde yetişir. Bir bitkiden hem baharat hem de herb ( bitki ) elde edilebilir. Örneğin kişniş bitkisinin tohumlarından köri tozu elde edilirken aynı bitkinin yaprakları da lezzet için kullanılır. Kişniş yaprakları Meksika mutfağının vazgeçilmez çeşnilerinden biridir.

Taze ve kuru bitkilerin aromalarını korumak için onları dikkatlice saklamak gerekir. Özellikle ağzı sıkıca kapatılmış kaplarda serin, kuru ve karanlık bir yerde ( buzdolabı hariç ) muhafaza ediniz. Isı, ışık ve hava baharatın tadına zarar verir; dolayısı ile mümkün olduğunca rutubetli ortamlardan uzak tutmak gerekmektedir.



Kendi bitkinizi yetiştirmenin ise 3 farklı yolu vardır. Bunlar;
Dondurma… Bitkileri iyice yıkayın ve suyunu alın, ister olduğu gibi iterse küçük parçalar halinde doğradıktan sonra buzdolabı poşetlerine koyup dondurucuya yerleştirin. Donmuş olan bu bitkileri ihtiyaç duydukça çıkarıp çorba veya birçok yemeğe koyabilirsiniz. Özellikle fesleğen, rezene, biberiye ve nane bu yöntem için uygun olan bitki türleridir.

Fırında kurutma… İlk önce bitkileri iyice yıkayın, havlu kağıt ile kurulayın ve yaprakları gövdelerinden ayırın. Fırına tek kat olarak koyun. Fırının kapağını çok hafifi bir biçimde açık bırakarak birkaç saat 40 C ayarlanmış fırında ısıtın. Yapraklar kızarmadan fırından çıkarın. Soğutup sıkıca kapatılmış kavanozlarda saklayın.

Mikrodalga fırında kurutma… İlk önce yaprakları yıkayın ve kağıt havluların arasına yerleştirin. 2-3 dakikalığına en düşük ayarda kurutun.
Baharatların ve bitkilerin pişirme işleminin sonunda eklenmesi lezzetlerinin kaybolmamasını sağlamaktadır. Özellikle sıvı ortam lezzetlerinin çıkması için daha uygundur.


Yemek pişirmede bitki ve baharatları kullanırken yeni yılda size birkaç basit öneri:
Fırında pişirilecek tavuğun içini bitki ve turunçgil kabuğu ile örneğin biberiye ve dilimlenmiş limonla doldurup yemeği daha renkli ve lezzetli hale dönüştürebilirsiniz.
Sebze yemeklerinin yanına ve daha birçok et yemeğinin yanına garnitür olarak dereotu, maydanoz, sarımsak, Frenk soğanı gibi bitkileri az yağlı yoğurtla blenderize edin.
Sirke ve meyve suyu gibi ekşi malzemelerle bitki yada baharatları karıştırıp yağsız karışımlar hazırlayın. Örneğin; portakal suyu ve Hindistan cevizi hoş bir karışım olur. Bitkili sirkeler çorba ve salatalara lezzet katarlar.
Maden suyu, buzlu çay, limonata ve gazlı içecekleri hoş kokulu sardunya, taze bitki filizleri ve yenilebilir çiçeklerle tatlandırabilirsiniz.
Et üzerine marine etmek amacıyla sürülebilecek çok özel karışımlar vardır.
Turunçgil karışımı: rendelenmiş limon, portakal ya da misket limonu kabuğu ile dövülmüş sarımsak ve karabiberi karıştırın
Biber sarımsak karışımı: Sarımsak tozu, karabiber ve kırmızıbiberi karıştırın.
İtalyan karışımı: taze ya da kurutulmuş kekik, fesleğen, İtalyan maydanozu, sarımsak ve biberiyeyi karıştırın.
Bitki ve turunçgil karışımı: taze ya da kurutulmuş kekik, karabiber, biberiye, düvülmüş sarımsak, limon, kırmızı toz biber, limon suyu ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını karıştırın.


PEYNİR VE SÜT ÜRÜNLERİ
PEYNİR VE SÜT ÜRÜNLERİ
Çedar ve Amerikan: toz kırmızıbiber, Frenk soğanı, hardal tohumu, acısız kırmızıbiber.
Çökelek: Frenk soğanı, acısız kırmızıbiber, maydanoz
Yoğurt: Tarçın, dereotu, nane, Frenk soğanı

YUMURTA
Çırpılmış: Fesleğen, kekik
Omlet: Kekik, nane, toz kırmızı tatlı biber

BALIK
Balık çeşitleri: Fesleğen, defneyaprağı, dereotu, toz kırmızıbiber, ada çayı, kekik
İstakoz: Sarımsak, tarhun
Karides: Fesleğen, dereotu, zencefil

MEYVE
Her tür meyve: Tarçın, karanfil, zencefil, nane, Hindistan cevizi, biberiye

ET
Dana eti: Fesleğen, biberiye, kekik
Jambon: Sarımsak, hardal tozu, tarhun
Hamburger: Zencefil, kereviz tohumu, kekik
Köfte: Kekik, soğan
Koyun: Sarımsak, nane, kekik, biberiye
Karaciğer: Fesleğen, soğan
Domuz eti: Acı kırmızıbiber, toz kırmızıbiber, tarçın, karanfil, biberiye, kekik
Yahni: Fesleğen, defneyaprağı, toz kırmızıbiber, tarçın, karanfil, biberiye, kekik
Süt danası: Fesleğen, köri tozu, biberiye, adaçayı, kekik

KÜMES HAYVANLARI
Tavuk: Zencefil, kekik, adaçayı, tarhun
Tavuk dolma: Fesleğen, soğan, maydanoz, adaçayı, kekik

PATATES MAKARNA PİRİNÇ
Patates: Fesleğen, kimyon, kekik, dereotu, maydanoz
Makarna: Fesleğen, Frenk soğanı, kekik, safran
Pirinç: Kimyon, rezene, safran

SALATALAR
Tavuk: Kereviz tohumu, kekik, tarhın, Frenk soğanı
Yumurta: Kekik, tarhun
Balık: Kekik, tarhun, Frenk soğanı
Bahçe bitkileri: Fesleğen, karabiber, sarımsak, nane, soğan, kekik, tarhun, Frenk soğanı
Sebzeler: Kekik

SOSLAR
Peynir: Kırmızıbiber, Frenk soğanı
Domates: Fesleğen, rezene, kırmızıbiber, adaçayı, kekik
Krema: Fesleğen, köri, tarhun, kekik
Hepsi: Maydanoz

ÇORBALAR
Tavuk: Rendelenmiş küçük Hindistan ceviz kabuğu, defneyaprağı, kırmızıbiber, maydanoz, adaçayı, kekik
Et suyu: Fesleğen, kırmızıbiber, maydanoz
Kremalı: Biberiye, ada çayı, tarhun, Frenk soğanı
Balık: Kereviz tohumu, safran, tarhun, kekik
Baklagiller: Kişniş, fesleğen, biberiye, kekik
Mantar: Tarhun, karabiber
Patates: Dereotu, Frenk tozu, köri tozu
Domates: Karanfil, sarımsak, defneyaprağı, karanfil, ada çayı
Sebze: Karabiber, fesleğen, defneyaprağı, kekik

SEBZELER
Genel: Fesleğen, maydanoz
Brokoli: Karaman kimyonu, kekik
Lahana: Kereviz tohumu, nane, tarhun
Brüksel lahanası: Ada çayı, kekik
Havuç: Fesleğen, defneyaprağı, zencefil, nane, kekik
Karnabahar: Küçük Hindistan cevizi, tatlı kırmızı toz biber
Taze fasulye: Karanfil, fesleğen, ada çayı, kekik
Mantar: Tarhun, kekik
Soğan: Fesleğen, kekik
Bezelye: Fesleğen, nane, adaçayı, tarhun, kekik
Patates: Sarımsak,, maydanoz, biberiye
Ispanak: Biberiye, kekik, küçük Hindistan cevizi
Kabak ve tatlı patates: Yenibahar, tarçın, karanfil, zencefil, kekik
Domates ve Hindistan cevizi: Fesleğen, defneyaprağı, karanfil, kekik, Hindistan ceviz

Alıntıdır
http://www.sdonmez.com/sf-index-of-Baharatlar-cp-2_78.htm

_________________
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wxuvxK1/]
Image
[/url]

  « Önceki başlıkArkadaşına Haber VerBu konuya bakan kullanıcıları listeleDosya olarak kaydetPrintable versionSonraki başlık »

   

Bu konuya bakanlar:0 Kayıtlı, 0 Gizli ve 0 Misafir

Çevrimiçi olanlar: Yok

 Forum Seçin:   


Couldn't update banners data

DEBUG MODE

SQL Error : 1264 Out of range value for column 'banner_view' at row 1

UPDATE phpbb_banner SET banner_view=banner_view+1 where banner_id IN ( 1, 2, 3, 4, 5)

Line : 34
File : page_tail.php
 


Telif Hakkı CC, Diyet Kardeşliği. Bazı Hakları Saklıdır.
Telif Hakkı © 2006, 2020. Diyet Kardeşliği orijinal fikri Elif Sami'ye aittir.